Tyskland er en fremtrædende, international og storproducerende filmnation, men desværre finder de tyske film og serier ikke altid vej til de danske tv-kanaler. Det er en skam, da vi er så nært kulturelt, og ikke mindst fordi at der er så ringe muligheder for at lytte til tysk i dag.

Jeg var selv så heldig at vokse op med naboer fra Tyskland og tre tyske tv-kanaler. Min interesse for tysk blev derfor tidligt vakt. På tv-kanalerne blev de gode amerikanske og engelske film sendt med tysk synkronisering. Dengang så jeg også de tyske serier på DR’s tv-kanal fx de populære Der Alte og Tatort. I dag skal vi lede lidt længere for at finde tyske film og serier.

Derfor har jeg nedenfor listet de tyske film og serier, som jeg vil anbefale. Jeg har også et par anbefalinger på tyske film og serier, som er på andre streamingtjenester end Netflix.

NB: Er dit tyskniveau over middel, så gør dig den tjeneste at indstille undertekster til tysk, eller alternativt udelad helt undertekster.

Anbefalesværdige tyske film og serier 

Je suis Karl

Fra 13 år – IMDb-bedømmelse: 5,3/10
Den tyske film “Je suis Karl” har et stærkt socialt tema om det at miste nære familiemedlemmer, om sorgen og skylden over at være tilbage. Hovedrollen søger mod nye fællesskaber, som alligevel ikke vil det godt. En nyere politisk organisation, der i det skjulte med spin og manipulation rekruterer medlemmer og opbygger had mod minoriteter. Yderst aktuelt tema og en film, som jeg også vil anbefale til undervisningen i udskolingen til temaer om fx ekstreme grupper.

Prey

Fra 16 år – IMDb-bedømmelse: 4,2/10
Prey har et helt særligt optrappende spændingsforløb. Scenen sættes i vildmarken med en gruppe mænd, der skal på eventyr væk fra kontoret og hverdagen. Gruppen bliver hurtigt sat på prøve, og indbyrdes opstår der mistillid. En morderisk skarpskytte er i hælene af dem. Jeg vil ikke røbe mere, men noget mangler i forhold til hævneres togt, hvem er skurken? Måske derfor, at filmen ikke scorer højere på IMDb. Men jeg er vild med at se film, der foregår i øde og barsk natur, og jeg blev grebet af stemningen og spændingsforløbet, og giver derfor Prey 7/10.

Tribes of Europa

Fra 16 år – IMDb-bedømmelse: 6,7/10
Tribes of Europa er en tysk sci-fi tv-serie af instruktør Philip Koch. Serien er yderst medrivende, hvis du ligesom mig kan lide The 100. Gode tyske skuespillere bl.a. Oliver Masucci, der også spiller en af hovedrollerne i Dark. Jeg bliver lidt ked af at se, at serien ikke scorer så højt som andre tyske film og serier på IMDb.  

Who I am Kein System ist sicher

Fra 13 år – IMDb-bedømmelse: 7,6/10
Who I am Kein System ist sicher handler om en ung, ensom og nørdet hacker, som brænder for anerkendelse og berømmelse ved at hacke korrupte sager og nationale hemmeligheder. Danske Trine Dyrholm spiller europol-agenten Hanne Lindberg. 

Dogs of Berlin

Fra 16 år IMDb-bedømmelse: 7,6/10
Dogs of Berlin er en tysk serie, der kombinerer både krimi og komedie. Serien handler om opklaringen på mordet af en tysk-tyrkisk fodboldstjerne. To betjente er på sagen, den ene mere moralsk end den anden, og som til sidst må beslutte, hvilken side af loven de er.

Kidnapping Stella

Fra 16 år IMDb-bedømmelse: 4,8/10
Spændende tysk film, og er virkelig godt egnet, hvis du vil træne bydeform på tysk, for i filmen hører du rigtig mange replikker som fx “Ruh dich aus”, “Halt deine Fresse”, “Atme ruhig” og “Komm mal her”. Jeg er overrasket over, at filmen ikke er bedømt bedre på IMDb.

Parfume

Fra 16 år IMDb-bedømmelse: 7,1/10
Tv-serien Parfume er en genial thriller baseret på bogen af den tyske forfatter Patrick Süskind. En modig kvindelig betjent er på sagen i opklaringen af en række brutale mord. Serien har mørke toner, en fængende visuel stil og flere mere eller mindre usympatiske karakterer opsluger dig i hvert et afsnit. 

Vier Minuten (4 Minutes)

Fra 16 år – IMDb-dømmelse: 7,3/10
I Vier Minuten kommer vi tæt på en ung kvindelig indsat, som har et utroligt naturtalent for at spille klaver. En ældre klaverunderviser satser alt på at få den indsatte på rette ‘køl’ gennem klaverspillet. De udvikler et fortroligt forhold, men noget stemmer ikke helt overens. Et medrivende tysk drama.

Freaks, du er en af os

Fra 16 år –  IMDb-bedømmelse: 5,3/10
Superheltefilmen Freaks, du bist eine von uns handler om en ung kvinde, som steger burgere og undertrykt en urimelig chef. Hun møder en “artsfælle” i vagabonden, som overbeviser hende om sine overnaturlige kræfter. Det hele ender ud i en afsløring af skumle sammensværgelser i staten. 

Dark

Fra 16 år –  IMDb-bedømmelse: 8,8/10
Er du til rejser i tiden, dystre stemninger og anderledes familiedramaer? Den dystre stil er gennemgående for hele Dark, og alt bliver vendt op og ned, tidsperioder og karakterer. Så du skal være virkelig vågen. Dark er en slags familiesaga, der omhandler fire forskellige familier og spænder over flere tidsperioder. Pas på, det er en serie, hvor du kan møde dine forældre som unge! 

Wir können nicht anders / Jul i Krydsilden

Fra 13 år IMDb-bedømmelse: 4,7/10
Wir können nicht anders er en jule-, krimi- og thrillerfilm fra 2020, hvor den fornuftige og kløgtige mand må træde i karakter helt spejlvendt i mødet med kærligheden. Alt kan ændre sig på et splitsekund og retfærdigheden må vinde. Filmen har en skæv og sort humor. 

Goodbye Lenin – filmstriben.dk

Fra 16 år IMDb-bedømmelse: 7,7/10
Goodbye Lenin finder du ikke på Netflix men på Filmstriben. Forholder man sig til tyske film og serier, skal man ikke undlade at nævne Goodbye Lenin. Filmen er en historisk, yderst hjertelig og humoristisk film. Filmen tager en morsom skildring af tiden efter Murens fald, hvor en søn forsøger at skjule de store samfundsændringer for sin uvidende mor, som har ligget i koma under Murens fald.

Babylon Berlin – dr.dk

Fra 16 år IMDb-bedømmelse: 7,7/10
Babylon Berlin er den dyreste ikke-engelsksprogede tv-serie nogensinde. Vi befinder os i eftermælet af Første Verdenskrig og med kurs mod den anden. Scenografien er uovertruffen, og du bliver taget med tilbage i tiden fra første afsnit. Berlins undergrund, natklubber, cabaret, eksperimenter, kvinders kamp, fattigdom, Swingdans, mangfoldighed, stoffer, kommunister, frihed, arbejdere – og de nationale nazister, der hungrede efter en konservativ revolution med magt, manipulation og henrettelser til følge. Serien opleves på en sær måde som noget nutidigt, at det kan virke helt skræmmende.

Babylon Berlin er både mørk, dyster, melankolsk og morsom. Nyd Babylon Berlin og de to hovedpersoner politimanden Gereon (Volker Bruch) og Charlotte (Liv Lisa Fries), som spiller fantastisk ligesom alle de andre karakterer og personligheder, der dukker op i serien.

 

Har du idéer til tyske film og serier, som vi bør se?

Tak fordi, at du læste med. Har du flere gode tips til tyske film og serier, og hvor man kan se dem, så er du mere end velkommen til at dele i kommentaren nedenfor.

Læs nyeste blogindlæg